2014. február 15., szombat

Vaníliás omlós keksz

Talán el sem hiszitek, de ez a keksz eredetileg tojásos koszorú névvel indult, aztán mivel a recept hibás volt és kénytelen voltam improvizáltam így ez lett belőle. Eredetileg csillagcsőrös habzsákból kellett volna kinyomni szép karikákat... Ezért félek szakácskönyvből sütni, mert nagyon sokszor futok bele olyan egetrengető hülyeségekbe, hogy leírni sem tudom. Viszont annyira finom lett így, hogy ajánlom kipróbálásra! :)) Tökéletes egy pohár finom innivaló mellé.


Hozzávalók:
  • 250 g puha vaj
  • 125 g cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 250 g liszt
  • 150 g étkezési keményítő
  • 1 csapott teáskanál sütőpor

Csokoládé mázhoz:
  • 200 g ét- vagy tejcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj

A porcelánok a Dekorál-Lak oldalon
megtekinthetők és megrendelhetők.

Elkészítés:
  1. A vajat a cukrokkal habosra keverjük, majd a tojásokat egyesével, gyorsan belekeverjük. A sütőporos, keményítős lisztet szakaszosan belekeverjük a végén lehet kézzel is dolgozni. Formázzunk cipót és tegyük a hűtőbe fél órára.
  2. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és a tepsit sütőpapírral béleljük.
  3. A tésztából diónyi golyókat formázunk, majd a tepsibe tesszük és egy pohár aljával vagy a kezünkkel ellapítjuk, kb. fél cm vastagra.
  4. 180 fokon 12 perc alatt készre sütjük. Nem kell több idő a sütéshez, hiába érezzük a kivételnél, hogy túl puha, az a tepsiben hűlve még sülni fog.
  5. A kockára tördelt csokoládét és az olajat vízgőz felett kezdjük olvasztani, és amikor a fele elolvadt, már vehetjük is le a gőzről. Tovább kevergetjük, míg teljesen felolvad.
  6. A kekszeket félig megmártjuk majd sütőpapiros tálcára tesszük.
  7. A csokoládéba szórhatunk díszítő cukorkákat, majd tegyük a hűtőbe dermedésig. Pár napig eláll egy műanyag dobozban.
 Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

  1. Guszta kis kekszek lettek! Finomak lehetnek! :)

    VálaszTörlés
  2. Legalább alkottál egy új receptet:-) Irtó jól néz ki, főleg a sok csoki tetszik rajta!

    VálaszTörlés
  3. Biztosan a kekszek is nagyon finomak, de azok a madárkás bögrék, jajjj, nekemiskellolyan! Most! :D

    VálaszTörlés
  4. Egész jól helyre hoztad a könyv hibáját. Vannak ilyen esetek, én is jobban szeretem, ha egy recept már bőven kipróbált és mások is rábólintottak, hogy remek. A keksz nálunk is fogyóeszköz...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...